19-09-2018 | Om aandacht te vragen voor de verspilling van kromme groente en fruit plaatst Kromkommer vandaag een container met 7000 kilo kromme courgettes op de Dam. Hiermee zet het in 2012 opgerichte Kromkommer de volgende stap op weg naar gelijke rechten voor al het groente en fruit.

Pruimen die drie millimeter te klein zijn, geelgekleurde bloemkolen, snoeptomaatjes met deukjes en ondermaatse appels en peren. Niemand kon er de afgelopen maanden omheen. De warme zomer zorgde voor veel groente en fruit met een ander uiterlijk dan de consument gewend is. Daardoor dreigde er nog meer groente en fruit verspild te worden dan onder normale omstandigheden. Er ontstonden reddingsacties in het hele land. Consumenten lieten massaal hun verontwaardiging blijken en gaven aan de kromme producten graag te willen kopen. Enkele supermarkten pasten tijdelijk hun inkoopeisen aan en gaven kromme groente en fruit een plaats in het schap.

Nederland is klaar voor nieuwe definitie van kwaliteit
De hete zomer is inmiddels voorbij, maar de verspilling van groente en fruit gaat gewoon door. Ook zonder het warme zomerweer wordt structureel zo’n 10% van al het groente en fruit verspild omdat het niet mooi genoeg is, terwijl het net zo vers, veilig en lekker is.

De warme zomermaanden hebben laten zien dat zowel supermarkten als consumenten openstaan voor groente en fruit dat er anders uitziet. Volgens Kromkommer is dit dan ook hét moment om de verspilling van kromme groente en fruit structureel aan te pakken. Nederland is er klaar voor. Kromkommer stelt voor om een nieuwe definitie van kwaliteit te hanteren: geen eisen gericht op uiterlijke kenmerken, maar kwaliteit gedefinieerd als vers, veilig en vooral heel lekker.

De volgende stap op weg naar gelijke rechten voor al het groente en fruit                        Om haar missie kracht bij te zetten, trapt Kromkommer vandaag af met een actie op de Dam. De organisatie plaatst daar een container met 7000 kilo biologische en reguliere courgettes. Deze komen van een Limburgse teler die deze courgettes niet kan verkopen omdat ze vanwege hun uiterlijk niet geaccepteerd worden in het versschap. Ze zijn bijvoorbeeld te klein, te groot, krom of hebben een kras. 7000 kilo is de hoeveelheid courgettes die deze teler in drie dagen geen bestemming kan geven en daardoor op het land moet onderploegen.

Ook lanceert Kromkommer de komende tijd een aantal nieuwe initiatieven. Zo is vanaf volgende week een nieuwe lijn verse biologische soepen van kromme groente te vinden in het koelschap bij Ekoplaza winkels. Hierin worden onder andere de biologische courgettes verwerkt die te zien zijn op de Dam.

Container courgettes symbool voor enorme verspilling
De container courgettes is slechts één confronterend voorbeeld van de verspilling van groente en fruit op basis van uiterlijke kenmerken. Kromkommer wil hiermee de enorme omvang van verspilling van kromme groente en fruit weergeven.

Bron: Kromkommer